Malířství a geometrie, vývoj porozumění prostoru od renesance

FLÚ AV ČR srdečně zve na podzimní Filosofickou kavárnu na téma Malířství a geometrie, vývoj porozumění prostoru od renesance.

Setkání se uskuteční ve čtvrtek 13. 10. od 16:00 hodin v klubu Jazz Republic (vstup přes Filosofický ústav AV ČR, Jilská 1)

Hosty Kryštofa Boháčka budou tentokrát Ladislav Kvasz a Vojtěch Kolman.

 

Abstraktní a často obtížně pochopitelné matematické myšlenky nacházíme v malířství vyjádřené v konkrétní, názorné a intuitivně uchopitelné podobě. Renesanční umělci pomocí nich dosahovali efektu hloubky prostoru, barokní mistři simulovali přítomnost postav před obrazem a moderna objekty z moci prostoru zcela osvobodila. Jaké procesy k tomu vedly? Jakých matematických poznatků a geometrických triků umělci využívali? Jak souvisí vývoj matematiky s vývojem evropského umění a proč je matematika užitečná při interpretaci výtvarných děl?

O tom všem, ale i o různých perspektivách pohledu na matematiku obecně a její roli ve filosofii, umění a celé evropské kultuře od antiky po současnost bude Kryštof Boháček diskutovat s prof. Ladislavem Kvaszem, autorem knihy Prostor mezi geometrií a malířstvím, a prof. Vojtěchem Kolmanem, autorem řady pojednání o provázanosti matematiky s dalšími obory vědy a kultury. Diskuse je určena i těm, kteří se doposud matematiky báli nebo se zajímali spíše o výtvarné umění a s geometrií se naposledy setkali na střední škole.

 

Úvod > Aktuality > Malířství a geometrie, vývoj porozumění prostoru od renesance